Lønninger og Priser 1650 - 1829

Vi ved det jo godt - at de fleste af vores forfædre var fattige. Her kommer der en lille oversigt over lønninger og priser på dagligvare - og da der kun var en indtægt og som oftest en større børneflok så var der ikke meget at rutte med, faktisk bestod kunsten i - at alle gik mætte i seng, og det gjorde de vel ofte ikke.

1650-1659

Frederik III var konge i landet

1 pund groft rugbrød 1-2 skilling

1 pund flæsk 5 1/2 skilling

1 pund smør 8 skilling

1 pund islandsk tørfisk 3 skilling

arbejdsmands dagløn på egen kost:

Helsingør -vinter 16-20 skilling - sommer 24 skilling

en murermester tjente mellem 36 og 40 skilling dagligt.

 

1680 - 89

Christian V var konge i Danmark

1 pund groft rugbrød 1-2 skilling

1 pund flæsk 3 1/2 - 4 skilling

1 pund oksekød 3- 3 1/2 skilling

1 pund smør 6 skilling

1 pund islandsk tørfisk 2 1/2 - 3 skilling

Arbejdsmands dagløn på egen kost i Helsingør  - vinter 16-20 skilling, sommer 20 skilling

Arbejdsmand på egne kost i Ribe - vinter 16 skilling - sommer 20 skilling.

1720-1729

Frederik IV var konge i Danmark

1 pund groft rugbrød 1 - 11/2 skilling

1 pund flæsk 4-5 skilling

1 pund oksekød 3 1/2 -4 skilling

1 pund smør 7 skilling

1 pund islandsk tørfisk 3 skilling

arbejsmands dagløn på egen kost Helsingør vinter 16 skilling - sommer 20-24 skilling

arbejdsmand dagløn på egen kost i Ribeg vinter 10-12 skilling, sommer 16-20 skilling

1750-1759

Frederik V var konge i Danmark.

1 pund groft rugbrød 1- 2 1/3 skilling

1 pund flæsk 4 1/2 - 6 skilling

1 pund oksekød 4-6 skilling

1 pund risengryn 6-8 skilling

1 pot brændevin 10-16 skilling.

arbejdsmands dagløn på egen kost København vinter 20-24 skilling året rundt

arbejdsmands dagløn i Ribe fra 1753 vinter 10-12 skilling, sommer 20 skilling

1780-1789

Christian VII var Konge

1 pund groft rugbrød 1 1/4 - 2 skilling

1 pund flæsk 6 1/2 - 10 skilling

1 pund oksekød 5-7 skilling

1 pot brændevin 15-20 skilling

arbejdsmands dagsløn på egen kost. København vinter 20 skilling sommer 24 skilling

Arbejdsmands dagsløn på egen kost i Ribe - vinter 16-20 skilling - sommer 20-24 skilling.

 

1820-1829

Kongen var Frederik VI

1 pund groft rugbrød 2 1/2 - 4 skilling

1 pund flæsk 6-20 skilling

1 pund oksekød 4-8 skilling

1 pund ost 5-10 skilling

Arbejdsmands dagsløn på egen kost

Odense - vinter 24 skilling - sommer 32 skilling

fra 1826 32 skilling året rundt.

______________

 

 

Du kan omregne en del penge på dette link

http://www.dst.dk/da/Statistik/emner/forbrugerpriser/forbrugerprisindeks.aspx?#prisberegner

Heldigvis - Dronning Margrethes undersåt - hvor man ikke skal bruge en dagsløn på at købe sig en Cheese ost
Ann Nygaard

| Svar

Nyeste kommentarer